Op de morgen van donderdag 12 april 1945 rukt de Eerste Poolse pantserdivisie op van Musselkanaal richting Mussel. De projectielen die door het Poolse leger worden afgeschoten vliegen over het dorp, richting Alteveer. In het centrum van Mussel hebben de Duitsers zich op verschillende punten opgesteld. Er wordt behoorlijk gevochten. Tegen de middag op 12 april 1945 is heel Mussel bevrijd.


De bevrijding van Mussel willen wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op zaterdag 12 april 2025 zullen wij herdenken en onze vrijheid vieren. Dat doen wij middels een bevrijdingswandeling door het dorp Mussel. Verhalen uit ons eigen dorp zullen daarbij centraal staan.

Programma zaterdag 12 april 2025

  • 09.30 uur ontvangst met koffie en thee in de Nederlands Gereformeerde kerk, Musselweg 66 te Mussel.
  • 10.00 uur Officiële opening door burgemeester Sloots.
  • 10.30 uur start bevrijdingswandeling door Mussel.
    • Een zestal verhalenvertellers vertellen een verhaal uit de periode 1940-1945. Voor de kinderen hangt bij iedere punt één of meerdere letters. Weet jij het woord aan het einde van de wandeling?
  • 12.30 uur centrale afsluiting bij de Christelijk Gereformeerde kerk, Molenstraat 55 te Mussel. Er is gratis soep voor iedereen en er staan lokale stands waar spulletjes te koop zijn. Ook is er de mogelijkheid om na te praten in het verhalencafé georganiseerd door het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.

De route


Hieronder kunt u de punten waar de verhalen verteld worden alvast bekijken. We gaan in vijf groepen, onder begeleiding van gidsen, lopen. We zijn ongeveer twee uur onderweg. Van punt naar punt is maximaal tien minuten wandelen. De totale wandeling is ongeveer 3 km.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Bij de Stelmakerij is een mini- tentoonstelling over onze bevrijders. Deze wordt georganiseerd door het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt. Hierbij alvast wat meer informatie:

Minitentoonstelling Wyzwoleni! Bevrijd! te zien in Stelmakerij Wever

Dit jaar vieren we niet alleen dat we 80 jaar geleden bevrijd zijn, maar staan we ook stil bij de verhalen die minder bekend zijn, zoals dat van de Poolse bevrijders in Oost-Groningen, én denken we na over wat het betekent om vrij te zijn.
Ter ere van 80 jaar vrijheid heeft het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt samen met twee masterstudenten Geschiedenis gewerkt aan een minitentoonstelling over de Poolse bevrijders in Oost-Groningen. Sommige van hen vestigden zich na de oorlog in deze regio, omdat hun thuisland Polen kort na de bevrijding van Nederland achter het IJzeren Gordijn verdween. Dit laat maar al te goed zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Tijdens ons onderzoek naar dit verhaal, ontdekten we dat vrijheid eigenlijk best een moeilijk begrip is. Want wat is dat eigenlijk? En wie bepaalt wat het is? Om ook daar aandacht aan te geven en de thema’s van de tentoonstelling naar het heden te vertalen, maakt kunstenaar Katie Ceekay voor de minitentoonstelling een kunstwerk dat ons allemaal uitnodigt om hier samen over na te denken.
De minitentoonstelling Wyzwoleni! Bevrijd! vertelt het verhaal van de Poolse bevrijders met tekst, beeld en film. Hij is van 12 april tot en met 28 juni op zaterdagen te zien in Stelmakerij Wever. Daarna zal de tentoonstelling doorreizen naar Museum Slag bij Heiligerlee. Op 12 april openen we hem tijdens de viering van de bevrijding van Mussel.


We willen alle inwoners van Mussel vragen om de vlag uit te hangen op zaterdag 12 april om onze bevrijding te herdenken en te vieren.


We hopen u en jou graag te ontmoeten, want… herdenken en vrijheid vieren doen we samen.


Namens de commissie ‘Mussel 80 jaar bevrijd’.


Jacco Huijssen (0650475975)
Evert Jan Toonen (0618312177)
Erik Smid (0623944395)
Miriam Stuut (0627050072)