Vandaag is er namens het bestuur van de vereniging contact geweest met de Politie over de vele inbraken in ons dorp.

Het blijkt dat momenteel in het hele oostelijke deel van de provincie een inbraakgolf is. Globaal van Valthe/Valthermond tot aan Bellingwolde.

De Politie geeft aan dat het in bijna alle gevallen gaat om gelegenheids-inbraken. Ook bijna alle bewoners waren kortere of langere tijd niet aanwezig. Met het komende Kerst-weekeinde voor de boeg, als veel mensen Kerst ergens anders vieren dan thuis, zou iedereen extra goed moeten opletten, op eigen huis en have, maar ook op dat van anderen.

Dat kan bijvoorbeeld door een kenteken voor je zelf te noteren van een auto die opvalt door gedrag of die op een niet-logische plek staat. Als later blijkt dat in de buurt iets is gebeurd, kun je dat kenteken doorgeven aan de politie.

Wat de Politie is opgevallen, is dat in de meeste gevallen dure elektronica zoals telefoons en laptops ongemoeid wordt gelaten, maar dat hele huizen overhoop worden gehaald voor geld en sieraden.

De agent die we spraken gaf tot slot nog een paar tips, die we zelf aangevuld hebben en waarvan sommige, door de vertragende werking ervan, een inbraak kunnen voorkomen:

  • Sluit alles goed af als je (even) weggaat, maak gebruik van alle aanwezige hang- en sluitwerk (deur niet alleen in het slot, maar ook op de knip enzovoort)
  • Schuifpuien kunnen extra worden beveiligd met bv. een latje in de geleiderails
  • Berg waardevolle sieraden en geld op in een goede kluis
  • Ladders en trappen, maar ook de afvalcontainers kunnen inbrekers helpen binnen te komen
  • De sleutel onder de deurmat of andere ‘geheime plekken’ zijn bij het dievengilde allemaal bekend
  • Laat een lampje aan als je weggaat, eventueel via een tijd-of schemerschakelaar