Oud & nieuw: maak er een feest van en vier het veilig!

Nog even en dan is het zo ver. We nemen afscheid van 2021. Helpt u mee om van oudjaarsavond een veilige en feestelijke avond te maken?

Met betrekking tot de jaarwisseling is er nog duidelijkheid van het kabinet nodig over wat er mag en kan op oudjaarsavond. Op stadskanaal.nl/oudennieuw vindt u vanaf maandag 6 december de actuele informatie.

De gemeente vraagt in elk geval scholen, ondernemers, buurtwerk en horeca om vooraf maatregelen te nemen en alert te zijn. U kunt helpen door zoveel mogelijk losse spullen, zoals tuinmeubelen en huisvuilcontainers, rond uw woning op te ruimen en binnen te zetten.

Ook de gemeente ruimt op: de kerstboom wordt verwijderd, afvalbakken geleegd en glasbakken verwijderd. Humana verwijderd bovendien de kledingcontainers.

Vreugdevuren, vuurwerk en carbidschieten

Carbidschieten en vuurwerk zijn mooie tradities. Veiligheid en plezier staan hierbij voorop. Vreugdevuren zijn gevaarlijk en veroorzaken (milieu)schade en zijn daarom verboden. De brandweer is alert en zal bij calamiteiten snel ingrijpen om erger te voorkomen.

Knalvuurwerk is niet toegestaan. Siervuurwerk lijkt vooralsnog toegestaan. Denk bij het afsteken van vuurwerk aan uw veiligheid en die van uw omgeving. Siervuurwerk mag alleen afgestoken worden op oudejaarsdag tussen 18:00 en 02:00 ’s nachts. Denkt u er aan de restanten de volgende ochtend ook weer op te ruimen?

Carbidschieten mag op oudejaarsdag vanaf 10:00 uur tot ’s nachts 02:00 uur. Hiervoor gelden wel speciale regels. U vindt ze op de oud & nieuw pagina op de site van de gemeente. Op het gemeentehuis kunt u op 30 december gratis een set oordoppen halen (op=op) voor het carbidschieten. Meer veiligheidstips vindt u op www.wieisdebock.nl

Overlast of vernielingen

Heeft u overlast of ziet u dat er vernielingen zijn, neem dan contact op met de politie (0900-8844) of anoniem via 0800-7000 en geef de kenmerken van de daders door. Meld eventuele vernielingen ook bij de gemeente via Fixi (www.fixi.nl of de app). U vindt de link ook op www.stadskanaal.nl/meldpunt.

De gemeente doet van alle schade aan gemeentelijke eigendommen aangifte bij de politie en probeert schade op de daders te verhalen. De door de politie aangehouden daders van vernielingen of overlast komen binnen een paar dagen voor de rechter via een snelrechtprocedure.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente (0599-631631) of kijk vanaf 6 december op www.stadskanaal.nl/oudennieuw.

Veul hail en zeeg’n in ’t nije joar!